Life is "Gold dust"! はじめまして♪外資PRの経験を活かし、現在フリーランス。Branding, PR, Designを中心に活動させて頂く。神楽坂在住。出逢えた素敵な場所、ひと、もの、想い。などなどを綴ります

にほんの技 -菊一文殊四郎包永- Kikuichi Cutlery

c0138928_20111725.jpg
いつかはほしいもの。其の一。
奈良・若草山麓に本店があります。
c0138928_20151919.jpg
"菊一文殊四郎包永(きくいちもんじゅしろうかねなが)"

鎌倉時代から刀剣の匠として銘を受け・・・
とのことなので、武士の"刀"を作られていたのかな?と思ったりしましたが違いましたー。
皇室慶事の献上刀を作っていたそう!
c0138928_20175695.jpg
常に職人さんのいる店内。
さーてこちらのお店何のお店でしょうか?
そうですこちらです!
c0138928_20355546.jpg


包丁。

どれも芸術品のように凛とした輝きを湛えて。
最近お魚を一匹さばく機会が多いのですが・・・日本の繊細なお魚はいい包丁があれば百人力な気がするこのごろです。いつかはこれでさばいてみたいー。

お料理好きな方への贈り物にも素敵かと。

菊一文殊四郎包永(きくいちもんじゅしろうかねなが)本店
〒630-8211 奈良市雑司町488
TEL:0742-26-2211 FAX:0742-22-0261
営業時間:8:00~17:00
定休日 :なし


[English virsion]
Kikuichi Cutlery http://kikuichi.net/

The Kikuichi has a long and distinguished history. Although we have been producing superior cutlery for more than a hundred years, the origin of our company lies some seven hundred years ago. For most of our history, we manufactured Samurai swords that bore the Emperor's Chrysanthemum symbol as a mark of their excellence. Today, our ancestor's swords are considered national treasures in Japan.

Our tradition of sword making begun so long ago it is something that the Kikuichi is proud to carry on in the high standard of craftsmanship we apply to the cutlery we produce today.
[PR]
by adorable_mk | 2011-11-27 20:41 | 藝術